HAGYMAHÉJAS HÚSVÉTI TOJÁSOK


Anyukámtól tanultam ezt a teljesen természetes tojásfestési technikát. Nem kell hozzá más, csak a kertben, vagy út szélén összegyűjtött apró, érdekes formájú friss levél, minél több vörös és lila hagyma héj, némi cérna, régi nylon harisnya... és egy kis szalonna.

A "levélvadászat" minden évben érdekes feladat. Mindig meglepődöm, mennyi apró csoda bújik elő egy-egy talpalattnyi területen. Csak le kell hajolni, mindegy hogy hol, lehet az rét, mező, park, vagy az út széle. Tapasztalataim alapján, minél cakkosabb szélű leveleket gyűjtök, annál érdekesebb mintát kapok a tojáson végeredményül.

A harisnyát 10x10 cm négyzetekre vágom, a leveleket "pofával" a tojásra fordítom, és a tojást egy harisnya darabba csomagolom, majd cérnával jó szorosan megkötöm. Fontos, hogy a kötés a "tojás csomagon" pont a mintával (levélkével) átellenes oldalon legyen.

A hagymahéjakat egy fazékba teszem, felengedem vízzel, és a tojás csomagokat a tetejére helyezem, majd felteszem az egészet főni. A héjak jó puha ágyat képeznek a tojásoknak, és megakadályozzák, hogy főzés közben a tojások egymásnak koccanjanak, és eltörjenek. A hagymahéjak bordó színt eresztenek, megfestik a tojásokat. Néha ellenőrzöm, és ha már tetszetős színárnyalatúak a tojások, kiveszem őket óvatosan a főzőléből.

És itt jön a legizgalmasabb rész: a csomagok kibontása. Ollóval óvatosan levágom a harisnyát a tojásról, lefejtem a levelet, és ott a csoda: a levél lenyomata!!!A tojásokat még melegen bekenem szalonnával, hogy fényesek legyenek.

Elrontani nem lehet, így tuti a sikerélmény, és ami még fontosabb: minden locsolót garantáltan lenyűgöz :-) Ha pedig nincs elég locsolónk, mivel tartósítószert és mesterséges színezéket nem tartalmaz, húsvét elteltével nyugodtan meg is ehetjük a főtt tojásokat.




Nincsenek megjegyzések: